Invasjonen i Norge

Invasjonen i Norge

Nå kan du se tyske propagandafilmen Kampf Um Norwegen fra 1940. Filmen alle trodde var blitt borte dukket opp høsten 2005. Vi har samlet ulike filmer og spennede opptak som har med 2.verdenskrig å gjøre.


Kampf Um Norwegen

Tysk propagandafilm om invasjonen i Norge i 1940. Filmen følger alle slagene.

Kampf um Norwegen er en tysk propagandafilm om den tyske invasjonen av Norge i 1940. Den tyske krigsmakten dokumenterte gjerne sine ulike invasjoner - også den i Norge. Men etter 1945 forsvant filmen - lenge trodde man at den ble ødelagt da Berlin ble bombet. Til alle krigshistorikers store overraskelse dukket filmen opp igjen høsten 2005 - på en forunderlig måte.



Vi er fri! 

Den første norske filmavisen etter krigen. Reportasje fra frihetsdagene i Oslo, med jublende folkemasser og norske flagg. Motstandsfolk og allierte soldater med blomster i hendene masjerer i gatene. Nazister blir innbragt til politistasjonen i Møllergata 19 og fangene på Grini blir løslatt. Kronprins Olav ankommer Honnørbrygga og kjøres i åpen bil opp til Slottet der han taler til den jublende folkemassen fra balkongen.




Hitler - A Career 

Hvordan tok verdens mest kjente psykopat makten over en hel nasjon? I unikt og sjeldent bildemateriale fra 20- og 30-tallet følger vi Hitlers kamp mot toppen, hans grusomme, geniale manipulasjonsevne og til slutt, hans fall. Dokumentaren undersøker hvordan et fanatisk menneske lykkes med kunststykket å utføre noe som nærmest kan sammenlignes med massepsykose, og hvilke konsekvenser hans handlinger fikk. 



M/S Donau : deportasjonen av norske jøder til Auschwitz 26.november 1942

Samuel Steinemann gir oss sin historie om deportasjonen av jøder fra Norge til Tyskland under 2. verdenskrig. 26. november 1942 ble 767 jøder fraktet med "M/S Donau" for å bli plassert i Auschwitz. Steinemann forteller sin historie fra selve deportasjonen fram til ankomsten til konsentrasjonsleiren. Filmen gir en nøktern, men likevel følelsesladet beskrivelse av hvordan deportasjonen opplevdes for enkeltmennesket




Tysklandsstudenter del 1: Studenter i rasestaten



Tysklandsstudenter del 2: Buchenwaldtåken 

Den 30. november 1943 ble Universitetet i Oslo lukket og alle studentene skulle arresteres. Mange kom seg unna, men 650 studenter ble sendt til Tyskland. Denne dokumentarfilmen tar for seg denne dramatiske hendelsen under 2. verdenskrig og skildrer hva som skjedde med de norske studentene som ble arrestert. Blant annet gjennom intervjuer og dokumentaropptak fortelles det om møtet med den tyske raselæren, om opphold i konsentrasjonsleire og om Tysklands endelige sammenbrudd. Filmen er i to deler: 1. Studenter i rasestaten (50 min.) 2. Buchenwaldtåken (54 min.).



Mørketid : kvinners møte med nazismen 

Filmen er et dokument over ti kvinners historie. Ti kvinner som var partisaner, motstandskvinner, kommunister, jøder, som ble sendt i fangenskap og som overlevde de tyske leirene. På en lavmælt måte trer livene deres fram. De arbeidet illegalt, mistet sin frihet, sine menn, barn og hjem. Livet i leiren kom til å prege dem for alltid. Men da de kom hjem var det ingen som turte å snakke med dem om det de hadde opplevd. I denne dokumentaren lar Karoline Frogner kvinnene komme til orde. I intervjuer og rekonstruksjoner fra fangeleiren blir denne delen av historien fra 2. verdenskrig rullet opp for oss. Det skulle gå 50 år før det skjedde.



Mannen som elsket Haugesund

Alle i Haugesund har en kleshenger fra M. Rabinowitz i skapet. Bak disse kleshengerne finner vi en eventyrlig historie om en fattig mann fra Polen som forelsker seg i Haugesund. Rabinowitz ble en av byens mest fremgangsrike menn - men ble aldri elsket tilbake. Rabinowitz var en outsider, en som tenkte stort og annerledes - en visjonær. Allerede i 1933 ga han ut en bok der han angrep Hitler og nazismen. Når tyskerne kom til Haugesund var Rabinowitz den første de ville ta. I seks måneder klarte han å holde seg i skjul i distriktet, men i desember 1940 ble han arrestert. Rabinowitz klarte ikke å forlate sitt nye hjemland. Byens reaksjon på hans tragiske skjebne avslører urovekkende fordommer mot Rabinowitz som jøde og immigrant.

Se også spilefilmen om en massemorders bekjennelser


Eichmann - Dødens underskrift

Prisbelønnede Thomas Kretschmann og Stephen Fry spiller hovedrollen i filmen om Hitlers høyre hand – Adolf Eichmann. Historien er basert på massemorderens egne bekjennelser om sine ufattelige krigsforbrytelser.

Adolf Eichmann var strategen som sendte over en million jøder i døden. Etter krigen ble han en av verdens mest jagede forbrytere. Dette er hans oppsiktsvekkende historie.



Tilbake til forsiden